Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα:

Εισαγωγή στη Δομή και τις Μορφές
της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας


 

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα

Το Κέντρο Επιμόρφωσης & Διά Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σας καλωσορίζει σε ένα ακόμα εκπαιδευτικό πρόγραμμα κατάρτισης.
Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα απευθύνεται σε όσους ενδιαφέρονται να ενημερωθούν για τη δομή της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας και τις ποικιλίες της, ιδιαίτερα όμως σε όσους διδάσκουν, ή προετοιμάζονται να διδάξουν την Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. Στόχος του προγράμματος είναι να διδαχθούν οι βασικές διαγλωσσικές κατηγορίες και οι πραγματώσεις τους στην ΕΝΓ, τα στοιχεία αυτά που διαφοροποιούν τις νοηματικές γλώσσες από τις ακουστικοφωνητικές, καθώς και κοινωνιογλωσσικές δυναμικές που επηρεάζουν τη χρήση των ΝΓ. Η συμμετοχή στο πρόγραμμα προϋποθέτει πολύ καλή γνώση της ΕΝΓ, ιδανικά πιστοποιημένη, αλλά και απόφοιτοι του 3ου επιπέδου σπουδών θα μπορούν να παρακολουθήσουν τις διαλέξεις οι οποίες θα γίνονται σε ΕΝΓ, ενώ το υλικό του προγράμματος θα είναι σε γραπτή Ελληνική. Η διάρκεια του προγράμματος είναι 150 ώρες μέσα σε διάστημα 2 μηνών ή 7,5 μονάδες ECTS.
Στο παρόν εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή και να το παρακολουθήσουν άτομα των ακόλουθων κατηγοριών:

Πιστοποιημένοι διδάσκοντες της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας, μέλη του Συλλόγου Διδασκόντων την ΕΝΓ, πιστοποιημένοι διδάσκοντες της ΕΝΓ, πρακτικάριοι / υποψήφιοι διδάσκοντες της ΕΝΓ και εμπλεκόμενοι στη διδασκαλία και τη διάδοσή της, ψυχολόγοι και κάτοχοι επάρκειας της ΕΝΓ, κάτοχοι τουλάχιστον πιστοποιητικού 3ου κύκλου με τη δέσμευση ότι θα παρακολουθούν συνεδρίες και παρουσιάσεις σε ΕΝΓ ασύγχρονα ή/και σύγχρονα εξ αποστάσεως.

Επιμόρφωση

 

Το πρόγραμμα στηρίζεται στις αρχές των προγραμμάτων εξειδίκευσης και Διά Βίου μάθησης, καθώς περιλαμβάνει

Σύγχρονη εκπαίδευση, με τη συμμετοχή των επιμορφούμενων σε εβδομαδιαίες δίωρες τηλεδιασκέψης και εβδομαδιαίες ασκήσεις, ατομικές και ομαδικές.

Ασύγχρονη εκπαίδευση, κατά την οποία οι επιμορφούμενοι παρακολουθούν με ευέλικτο τρόπο προσαρμοσμένο στις προσωπικές τους ανάγκες και προτεραιότητες, το υλικό του προγράμματος

Εγγραφές

 

Βρείτε εδώ όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για την εγγραφή σας στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Εισαγωγή στη Δομή και τις Μορφές της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας» και συμπληρώστε online την αίτηση σας.

 

Κόστος Συμμετοχής:

 

Το συνολικό κόστος συμμετοχής το οποίο καλύπτει το σύνολο της εκπαίδευσης για την απόκτηση της Βεβαίωσης Παρακολούθησης ανέρχεται στα 100€ με δυνατότητα 2 δόσεων.

Οι εκπτωτικές κατηγορίες αναγράφονται αναλυτικά στο ενημερωτικό οδηγό που βρίσκεται αναρτημένος στο πάνω μέρος της ιστοσελίδας.

 

Σημαντικές Ημερομηνίες:

 

Περίοδος Εγγραφών

έως 27/05/2020

 

Έναρξη επιμόρφωσης

Ιούνιος 2020

 

Λήξη επιμόρφωσης

Αύγουστος 2020

Επιστημονικοί Συνεργάτες

 

Εκπαιδευτές στο πρόγραμμα είναι οι:

Σαπουντζάκη Γαλήνη: Επίκουρος Καθηγήτρια Γλωσσολογίας ΕΝΓ στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με πολυετή εμπειρία στη θεωρητική περιγραφή της ΕΝΓ και τις μεθοδολογίες διδασκαλίας της, στην εκπόνηση προγραμμάτων έρευνας & κατάρτισης στην ΕΝΓ και στην κατάρτιση σχετικών εφαρμογών / εκπαιδευτικών εργαλείων.

Παπασπύρου Χρυσόστομος: Διευθυντής του Ειδικού Γυμνασίου – Λυκείου Κωφών και Βαρηκόων Αγίας Παρασκευής, διδάκτωρ Γλωσσολογίας του Παν/μίου Αμβούργου, με πολυετή εμπειρία ακαδημαϊκής διδασκαλίας, έρευνας και επιμορφωτικών έργων σχετικών με τις νοηματικές γλώσσες, καθώς και στην περιγραφή και λημματογράφηση των νοηματικών γλωσσών. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο στον τομέα της θεωρητικής περιγραφής των νοηματικών γλωσσών, των διαγλωσσικών χαρακτηριστικών τους και των μεθόδων καταγραφής τους.

Ανδρέου Γεωργία: Καθηγήτρια ΠΤΕΑ με γνωστικό αντικείμενο την εκπαιδευτική και νευροψυχολογική προσέγγιση της γλώσσας με τομείς ερευνητικών ενδιαφερόντων, τη διδακτική δεύτερης / ξένης γλώσσας, τη διγλωσσία και πολυγλωσσία, τον γλωσσικό και ψηφιακό γραμματισμό σε σχολικό και μη σχολικό πλαίσιο και σε πολυπολιτισμικά ή/και περιθωριοποιημένα περιβάλλοντα καθώς και την παραγωγή και ανάπτυξη εκπαιδευτικού υλικού. Διευθύντρια του Εργαστηρίου Δίγλωσσης Εκπαίδευσης στο ΠΤΕΑ ΠΘ.

Ευθυμίου Ελένη: Καθηγήτρια, Διευθύντρια της Ομάδας Τεχνολογιών Νοηματικής Γλώσσας στο Τμήμα Εκπαιδευτικής Τεχνολογίας του ΙΕΛ, όπου εργάζεται από το 1992. Έχει διδάξει μαθήματα γλωσσολογίας και μηχανικής μετάφρασης σε πολλά πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού, ενώ έχει πλούσιο συγγραφικό, εκτός των άλλων, στη λεξικογραφία, σε ψηφιακά βοηθήματα κατάρτισης για κωφούς κ.ά. Συμμετέχει και συντονίζει ερευνητικά προγράμματα στο αντικείμενο της αυτόματης αναγνώρισης, σύνθεσης και λεξικογράφησης της ελληνικής νοηματικής γλώσσας.

Μαυρέας Δημήτρης (PhD): Διδάκτωρ Γλωσσολογίας και διερμηνέας ΕΝΓ, έχει δραστηριοποιηθεί στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση Κωφών και ακουόντων ως Φιλόλογος και έχει διατελέσει διδάσκων (407/80) σε μαθήματα περιγραφής της ΕΝΓ στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Γεωργοκωστόπουλος Χρήστος (επόπτης): Υποψήφιος διδάκτωρ εφαρμοσμένης Γλωσσολογίας ΕΝΓ στο Παιδαγωγικό Τμήμα Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πιστοποιημένος δάσκαλος της ΕΝΓ. Έχει δραστηριοποιηθεί σε ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα που αφορούν την περιγραφή και τη διάδοση της ΕΝΓ και της επικοινωνίας Κωφών.

Βασιλάκη Κυριακή: Γλωσσολόγος νοηματικών γλωσσών και ομιλήτρια της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος στη Γλωσσολογία νοηματικών γλωσσών και υποψήφια διδάκτωρ στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, Τμήμα Φιλολογίας. Η διδακτορική της διατριβή εστιάζει στην προσωδία της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Ως ερευνήτρια του Ινστιτούτου Επεξεργασίας Λόγου / Ε.Κ. «Αθηνά» έχει συμμετάσχει σε πολλά έργα που αφορούν την επεξεργασία και κωδικοποίηση δεδομένων της Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας. Εξωτερικός συνεργάτης σε προγράμματα κατάρτισης του Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το 2019