Η αλλαγή μέσω της μητρότητας

20/12/2018

bond_pic2Η μητρότητα αναμφισβήτητα αλλάζει και διαμορφώνει τη γυναίκα.
Ανεξάρτητα από την ηλικία κυοφόρησης η φύση έχει φροντίσει για εμάς.
Τι αλλάζει όμως στην ουσία?
 

Ένστικτο
Μία μεγάλη αλλαγή που παρατηρούν οι γυναίκες μετά το μωρό είναι το γεγονός ότι ξαφνικά αποκτούν «ένστικτο». Αν, όσο ακόμα ήσασταν έγκυος, ανησυχούσατε για το αν θα γίνετε καλή μαμά, αν θα μπορέσετε τα φέρετε όλα εις πέρας, μετά το μωρό συμβαίνουν στον οργανισμό τέτοιες νευρολογικές αλλαγές που εξασφαλίζουν ότι θα γίνετε καλή μαμά. Ο λόγος για την ορμόνη οξυτοκίνη (η λεγόμενη «ορμόνη της αγάπης»), η οποία απελευθερώνεται σε μεγάλες ποσότητες κατά την διάρκεια του τοκετού αλλά και με τον θηλασμό και είναι αυτή που κάνει τη μητέρα να δίνει προτεραιότητα στις ανάγκες του μωρού της και όχι στις δικές της.
 

Αυτοπεποίθηση
Η απόκτηση παιδιού μπορεί, επίσης, να αυξήσει σημαντικά την αυτοπεποίθηση της γυναίκας: Όταν έχει καταφέρει κάτι τόσο σπουδαίο, νιώθει πολύ πιο δυνατή και ικανή για οτιδήποτε! Δεν φοβάται πια να δοκιμάσει, π.χ. να αναλάβει μία νέα δουλειά, δεν διστάζει να μιλήσει δημόσια, να εκφράσει πιο ελεύθερα τη γνώμη της. Δημιούργησε ζωή –πώς να μην νιώθει πιο γενναία;
 

Γαλήνη
Γυναίκες που πριν αποκτήσουν μωρό ήταν πάντα υπερβολικά αγχώδεις, παραδέχονται ότι η μητρότητα τους έφερε μία πρωτόγνωρη γαλήνη. Παρόλο που ο ερχομός του μωρού μπορεί να δημιουργήσει νέες ανησυχίες, νέα επίγνωση των πιθανών κινδύνων, πιθανώς θα παρατηρήσετε ότι δεν αγχώνεστε πια τόσο πολύ για τα μικρά, καθημερινά. Η ύπαρξη του μωρού στη ζωή σας αλλάζει τις προτεραιότητες και την προοπτική των πραγμάτων. Έχοντας δώσει τον μεγαλύτερο αγώνα της ζωής σας, αυτόν της εγκυμοσύνης και του τοκετού, δεν υπάρχει τίποτα πια που να μην μπορείτε να διαχειριστείτε.
 

Πηγή: nutrimed.gr

Leave a Reply